Deň bez internetu a Deň bez mobilu

Deň bez internetu

              V dňoch 28. januára  a 29. januára  2016 sa  v našej škole uskutočnila akcia pre žiakov štvrtých ročníkov a druhého stupňa, zameraná na prezentovanie Medzinárodného dňa bez internetu. Štvrtáci boli o uvedenom dni informovaní koordinátorkou priamo v triede. Po krátkom oboznámení mohli napísať svoje nápady na aktivity, ktoré by robili alebo odporučili robiť ostatným v prípade, že by nemali prístup na internet. Žiaci druhého stupňa mali informácie k tejto aktivite poskytnuté na chodbe školy spolu s čistým papierom na napísanie nápadov podobne, ako žiaci štvrtých ročníkov. Okrem týchto materiálov bola odvysielaná aj rozhlasová relácia k uvedenému dňu so zameraním na predstavenie Dňa bez internetu, nástrah používania internetu a hlavných príznakov nového fenoménu – kyberšikanovania. Úlohou uvedených aktivít bolo upozorniť z hľadiska prevencie na nadmerné používanie informačno-komunikačných technológií na úkor osobného života a s náchylnosťou na vznik závislosti.

 

Deň bez mobilu

             V týždni od 2. februára do 5. februára 2016 sa žiaci 5. – 9. ročníka na triednických hodinách oboznamovali a v rámci diskusie aj vyjadrovali k téme Medzinárodného dňa bez mobilného telefónu. Triedni učitelia mali pripravené materiály vo forme krátkeho jednostranného fejtónu, v ktorom bol načrtnutý život v jeden deň bez mobilného telefónu s určitým nadsadením možných vzniknutých situácií. Žiaci v rámci diskusie mali možnosť vyjadriť sa k prečítanému alebo diskutovať o tom, čo by sa stalo, ak...

 Aktivita mala upozorniť na riziká neustáleho používania mobilného telefónu na rôzne druhy denných činností bez väčšieho spoločenského rozhľadu a zapájania sa do reálneho života. Propagovanie uvedeného dňa bolo realizované formou pútačov na vchodových dverách, kde boli o.i.  uvedené aj fakty o vzniku, autorovi a súvisiacich aktivitách tohto dňa.

 Aktivita bola zameraná na prevenciu nežiaduceho správania súvisiaceho s nadmerným  používaním mobilných telefónov.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vydané dňa: 8. februára 2016 Rubrika: Články Pridať na Facebook

ZŠ Melčice-Lieskové