Exkurzia do Čističky odpadových vôd Trenčín – Pravý breh - február 2016

 

Exkurzia do Čističky odpadových vôd Trenčín – Pravý breh

  

       Žiaci VIII.A a VIII.B triedy navštívili v rámci vyučovacieho predmetu chémia čističku odpadových vôd. Pracovník čističky oboznámil žiakov s množstvom odpadových vôd – priemerným a maximálnym denným prietokom vody v čističke v litroch za sekundu.

        V priestoroch čističky žiaci videli organické znečistenie vody. Oboznámili sa s kvalitou odpadovej vody, jej organickým znečistením, nerozpustnými látkami – amoniakálnym dusíkom, celkovým dusíkom a celkovým množstvom fosforu v odpadovej vode.

        Žiaci mohli v priebehu exkurzie pozorovať odstraňovanie hrubých nečistôt a zhrabávanie tukov pomocou zhrabovačky. V ďalšej časti sa oboznámili s biochemickým čistením, pri ktorom pozorovali vytváranie aktivačného kalu, jeho odďeľovanie od vody a zahusťovanie v konečnej fáze. Pozorovali tiež obohatenie odpadovej vody kyslíkom. Zaujímavé bolo vidieť vyčistenú odpadovú vodu, ktorá sa z čističky vypúšťa do vodného toku a odvodnený kal.

        Vo vnútorných priestoroch čističky mohli žiaci vidieť pracovisko, ktoré nepretržite monitoruje situáciu vo vonkajších priestoroch čističky a demonštračný panel, ktorý znázorňuje vonkajšie priestory čističky.

        Exkurzia prispela k rozšíreniu vedomostí o vode k uvedomeniu si dôležitosti ochrany vodných tokov a celkovo ochrane životného prostredia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vydané dňa: 7. apríla 2016 Rubrika: Články Pridať na Facebook

ZŠ Melčice-Lieskové