Exkurzia žiakov VIII.A triedy: Čistička odpadových vôd v Trenčianskych Biskupiciach

 

Exkurzia žiakov VIII.A triedy: Čistička odpadových vôd v Trenčianskych Biskupiciach

 

a výstava vláčikov OC Laugaricio – 24.02.2017

 

 

 

Žiaci 8. ročníka v rámci predmetu chémia navštívili čističku odpadových vôd, ktorá  zabezpečuje čistenie komunálnych odpadových vôd z mesta Trenčín, z pravej strany Váhu a tiež z obce Kostolná -Záriečie. Žiaci sa dozvedeli, že  je koncipovaná v súlade s celosvetovým trendom  čo sa týka  obsluhy, kultúry práce  s vyhovujúcimi hygienickými a pracovnými podmienkami. Zameraná je na maximálnu účinnosť čistenia. Pracovník čističky nás oboznámil so skutočnosťou, že čistiareň je projektovaná ako mechanicko-biologická ČOV. To znamená, že  pri mechanickom predčistení  sa z odpadovej vody odstraňujú mechanické nečistoty a organické znečistenie + nutrienty sa odbúravajú v procese biologického čistenia .

 

Žiaci sa dozvedeli, že  kanalizácia v tejto časti Trenčína je jednotná a sú ňou odvádzané splaškové, priemyselné aj dažďové vody z povrchového odtoku. Kmeňová stoka gravitačnej kanalizácie končí pri diaľničnom privádzači, vo vzdialenosti cca 1,5 km od vlastnej ČOV. Tam sa nachádza čerpacia stanica, v ktorej sú umiestnené 4 ponorné čerpadlá s výkonom 100 l/s. Hrubé mechanické predčistenie odpadovej vody prebieha až v čerpacej stanici. Voda preteká cez ručne stierané hrablice s medzerovitosťou 80 milimetrov.

 

V areáli ČOV si žiaci prezreli všetky zariadenia potrebné k čisteniu odpadovej vody – lapač piesku a tukov, dosadzovaciu nádrž, čerpaciu stanicu vratného kalu, uskladňovacie nádrže, dúchadlá na stabilizáciu kalu, obehovú aktivačnú nádrž a neobišli sme ani dispečingovú miestnosť s riadiacim počítačom.  

 

Pán Habánek nás oboznámil, že hlavným cieľom realizovania projektu bola výrazná redukcia znečistenia rieky Váh, ale aj jeho ekonomický prínos, najmä vo vzťahu k možnosti rozvoja priemyselnej zóny v Trenčíne. Mesto Trenčín až do vybudovania uvedenej ČOV patrilo k najväčším znečisťovateľom rieky Váh. ČOV má veľký význam pre rekreačný rozvoj v regióne. Vďaka tejto exkurzii mali  žiaci možnosť uvedomiť si prepojenie teoretických vedomostí z predmetov chémia a fyzika v reálnom živote.

 

Po absolvovaní exkurzie v ČOV sme sa presunuli na výstavu vláčikov do OC Laugaricio. Žiaci si vypočuli prednášku o histórii železníc, dozvedeli sa veľa o informácií o železných obroch. Niektorí si vyskúšali ovládanie 60 metrov dlhej železničnej trate. Všetci videli reálne zmenšeniny skutočných vlakov, dozvedeli sa veľa o riadení železničnej dopravy. Upevnili si vedomosti o pohyboch a energii z predmetu  fyzika.  Pretože naši žiaci patrili medzi prvých návštevníkov výstavy ich fotografie sú zverejnené  na stránke  v článku, ktorý informuje širokú verejnosť o tejto zaujímavej výstave.

 

 

 

 

 

V Melčiciach – Lieskovom  25.02.2017                               zapísala RNDr. Ľubica   Behulová

 

Vydané dňa: 2. marca 2017 Rubrika: Články Pridať na Facebook

ZŠ Melčice-Lieskové