Keď sa učitelia učia ….

Potrebu nahradiť mechanické učenie radosťou z poznania vo vzdelávaní žiakov a vhodnosť využívania pestrých úloh rôzneho typu, hravé formy spojené s učením si uvedomuje každý moderný učiteľ.

Preto nás potešilo, keď v tomto školskom roku do nového projektu „Škola, ktorej to myslí“ bola vybratá práve naša základná škola.

Tento projekt vyhlásila Stredoeurópska nadácia /CEF/, s podporou spoločnosti Slovnaft,a.s.

Lektorsky a organizačne je projekt realizovaný Združením Orava pre demokraciu vo vzdelávaní v spolupráci s modelovými školami.

Prečo sme sa všetci učitelia našej školy rozhodli zapojiť do tohto projektu?

Úlohou projektu je učiteľom predstaviť pretvorený rámec učenia a kritického myslenia. Má začleniť do vyučovacieho procesu množstvo aktívnych a nových moderných postupov a metód, priniesť rozvoj motorických a tvorivých činností žiakov, vyššiu vzdelanosť, budovať nové asociácie a predstavy, rozvíjať komunikačné zručnosti, kritické myslenie, budovať medzipredmetové vzťahy a predovšetkým inovačným vzdelávaním vytvárať príjemné zážitky u žiakov.

Prvé pracovné stretnutie sa uskutočnilo v novembri, ďalšie v decembri 2008 a zvyšné 4 budú pokračovať do konca školského roku 2008/ 2009 (spolu 40 hodín – vždy v piatok popoludní).

Ukážky veľkého množstva aktivít, ktoré s učiteľmi realizovali lektorky Mgr. Dagmar Boháčiková a Mgr. Monika Klamárová môžu pedagógovia využívať na spestrenie vyučovacieho procesu. Od prvého momentu sa našimi obľúbenými metódami vo vyučovaní stali Brainstorming, Cinquain, Rovnakí – Rozdielni, Reklama, EUR (evokácia – uvedomenie – reflexia) Tieto metódy sa snažíme postupne aplikovať vo vyučovacom procese. Žiaci sa učia spolupracovať, primerane komunikovať a pohotovo reagovať na aktuálnu prácu alebo zadaný problém. Týmto spôsobom pestujú v sebe rôznorodé názory a samostatné kritické myslenie.

Čo nám projekt ŠKOLA, KTOREJ TO MYSLÍ prinesie?
Nový pohľad na žiaka ako partnera vo vyučovaní, vzájomné spoznávanie sa medzi kolegami a aj veľa dobrej nálady.

Podrobnejšie informácie o projekte nájdete na www.zdruzenieorava.sk, www.cef.sk, www.slovnaft.sk

Vydané dňa: 8. decembra 2008 Rubrika: Články Pridať na Facebook

ZŠ Melčice-Lieskové