Návšteva parlamentu v Bratislave - 2016

 

Návšteva parlamentu v Bratislave

 

 

 

Triedy 8.A a 8.B dlhší čas plánovali návštevu parlamentu. Podarilo sa ju uskutočniť až 19. februára 2016. Išlo nás  štyridsať. Počasie bolo veľmi nepriaznivé, bol veľký vietor a padal dážď so snehom. Takže nebolo možné navštíviť Slavín, ktorý sme mali v pláne.

 

V parlamente sme museli absolvovať bezpečnostnú prehliadku. Prešli sme skenerom na kovy a osobnou prehliadkou. Privítal nás p. Adamišin, ktorý nás aj celý čas sprevádzal.

 

Celá prehliadka začala filmom o  slovenskom parlamentarizme. Dozvedeli sme sa, že jeho zakladateľom bol J.M. Hurban, videli sme aj jeho bustu v hlavnej hale slovenského parlamentu. Spolu s ňou boli vystavené aj Ústava SR, znak a pečať. Pri nich boli aj kópie zmlúv o vstupe do EÚ a NATO. Po stranách boli historická a súčasná vlajka SR.

 

Na prvom poschodí sme sa pristavili pri obrazoch Albína Brunovského ktoré na nás zapôsobili.  Niektoré boli očarujúce, ale zopár  pôsobilo deprimujúco. Potom sme sa presunuli na balkón- návštevné miesto parlamentu. Diskutovali sme o zložení parlamentu a poslancoch.

 

Na záver sme navštívili rokovaciu sálu, kde  sme mali možnosť vyskúšať si kreslá p. prezidenta, ministrov či p. predsedu parlamentu. Mali sme možnosť stáť v rečníckom pulte, kde sme sa radi odfotili.

 

Poďakovali sme p. Adamišinovi za sprevádzanie a informácie.

 

Pred parlamentom sme mali dobrý výhľad na bratislavský hrad aj keď „vďaka“ počasiu nebolo možné si ho pozrieť.

 

                                                                                                                                    žiaci  8.A a 8.B

 

 

 

poznámka: fotografie sú prístupné vo fotogalérii

 

Vydané dňa: 25. februára 2016 Rubrika: Články Pridať na Facebook

ZŠ Melčice-Lieskové