Niečo z knižnice

V tomto škol. roku sme sa po prvý krát zapojili do súťaže o najzaujímavejšie podujatie v školskej knižnici .
Téma tohto ročníka bola: Čitateľská gramotnosť a vzdelávanie vo vašej školskej knižnici.

Celé toto podujatie sme nazvali: Hľadajme múdrosť knihách.

V rámci podujatia vyučujúce slovenského jazyka pripravili výstavu „Hľadáme múdrosť v starých knihách“

Súčasťou výstavy bola aj príprava násteniek v čitárni , ktoré pripravili vyučujúce slovenského jazyka. Oboznamovali žiakov s obrazovým materiálom a s pojmami súvisiacimi so stredovekými literárnymi pamiatkami

Ďalšou aktivitou bolo vypracovanie projektu „Vďaka, pán Gutenberg“(žiaci 8.roč.), v ktorom spracovali žiaci informácie o J.Gutenbergovi z dostupných kníh a z internetu.

Aktivita s názvom „Zvládneme aj švabach“ mala cieľ vzbudiť u žiakov záujem o starú náboženskú literatúru ako aj úctu k pamiatkam po predkoch, získať schopnosť čítať aj texty písané v švabachu a získať k nim bližší vzťah.

Žiaci 3. roč. sa zamerali na veršovanú tvorbu viacerých detských autorov. Vyhľadávali ich v knižnici, všímali si rýmy, ilustrácie, učili sa ich výrazne čítať.

Záverom tejto aktivity bola tvorba spoločnej knihy „Tretiacka maľovaná abeceda“, kde žiaci tvorili vlastné básne, spoločne ich ilustrovali . Hotovú knihu prezentovali v čitárni žiakom 1.- 2.roč.

Vo 4. ročníku pátrali žiaci po informáciách v knihách k rôznym témam: zdravá výživa, vesmír, príroda. Spracované informácie prezentovali pred spolužiakmi.

Aj touto cestou sme sa snažili zážitkovým učením vzbudzovať záujem žiakov o čítanie, ale aj vzbudiť záujem žiakov o literatúru našich predkov.

Vydané dňa: 18. novembra 2008 Rubrika: Články Pridať na Facebook

ZŠ Melčice-Lieskové