Pocta Jánovi Smrekovi

Trenčiansky samosprávny kraj, Trenčianske osvetové stredisko v Trenčíne, Obecný úrad Melčice – Lieskové a Základná škola s materskou školou Melčice – Lieskové v spolupráci s Krajským školským úradom v Trenčíne zorganizovali 12. novembra 2008 pri príležitosti 110. výročia narodenia Jána Smreka seminárne stretnutie venované nášmu rodákovi, národnému umelcovi, významnému slovenskému básnikovi, redaktorovi a prekladateľovi.

Seminár sa začal umeleckým pásmom Na každom kroku báseň. Literárne pásmo bolo doplnené hudobným vystúpením žiakov školy.

V odbornej časti vystúpil Dr.Vladimír Petrík, CSc. a predniesol referát Básnická tvorba Jána Smreka. Básne vnútorného exilu , odraz spoločenského diania v tvorbe Jána Smreka , boli obsiahnuté v príspevku Mgr. Petra Cabadaja. Doc. PhDr. Augustín Maťovčík, DrSc. oboznámil prítomných s témou Pramene k životu a dielu Jána Smreka v Slovenskej národnej knižnici. Súčasťou stretnutia bola návšteva Pamätnej izby a položenie kytice k pamätníku Jána Smreka.

Záujmový útvar školský časopis ÚSMEV dlhodobo pracoval na mimoriadnom čísle časopisu venovanému 110. výročiu narodenia nášho významného rodáka Jána Čieteka – Smreka. Žiaci zhromaždili životopisné údaje zo života tohto spisovateľa, básnika, prekladateľa a vydavateľa.

Podrobne sa zoznámili s jeho životom a tvorbou. Rozhodli sa doplniť Maľovanú abecedu o literárne výtvory žiakov druhého stupňa školy. Všetci sa aktívne zapojili a vzniklo zaujímavé dielko, s ktorým sa prezentovali na odbornom seminári venovanom životu a dielu Jána Smreka. Ich práce mali mimoriadny úspech. Prítomní si so záujmom prezreli najmä doplnenú Maľovanú abecedu.

Touto aktivitou chceli žiaci prispieť k tomu, aby škola mohla niesť hrdý titul Základná škola s materskou školou Jána Smreka Melčice–Lieskové.

Vydané dňa: 13. novembra 2008 Rubrika: Články Pridať na Facebook

ZŠ Melčice-Lieskové