Svetový deň vody – 22. marca 2016

 

 

 

Svetový deň vody – 22. marca 2016

 

 „V súčasnosti takmer polovica pracujúcich na svete (1,5 mld. ľudí) pracuje v sektore súvisiacom s vodou. Na druhej strane milióny ľudí, ktorí v tomto sektore pracujú, často nie sú uznávaní alebo chránení základnými právami zamestnanca. Napríklad, mladé dievča v rozvojovej krajine musí denne chodiť hodiny po vodu pre svoju rodinu. Aj toto je práca. Avšak nie platená ani uznávaná. Ak by boli zabezpečené dodávky vody, mladé dievča by sa namiesto toho mohlo vzdelávať.

 

Voda a sanitácia majú tiež silný dopad na životy zamestnancov a ich zdravie. Každý rok je evidovaných 2 milióny úmrtí 
v súvislosti s prácou. 17 % z týchto úmrtí súvisí priamo s vodou (nedostatočná kvalita pitnej vody, nedostatočná sanitácia, nízka úroveň hygieny a nedostatočné vedomosti).“                                                       Zdroj: http://www.uvzsr.sk/

 

 

 

Každoročný Svetový deň vody si pripomína aj naša škola. Žiačky zo školského parlamentu si vždy ráno pred prvou vyučovacou hodinou pripravia „stánok“, v ktorom ponúkajú pitnú vodu spolužiakom a učiteľom.

 

Pitná voda, ktorá tečie z kohútikov v každej triede, je pre nás samozrejmosťou, tak ako soľ v známej rozprávke. Niekedy ňou plytváme, inokedy sa radšej občerstvíme sladkými nápojmi, a pritom je také jednoduché skontrolovať či voda zbytočne netečie alebo prísť k umývadlu s pohárikom a nabrať si koľko sa nám žiada.

 

Aspoň malým gestom ukážme (nielen v tento deň), aká je pre nás voda dôležitá.

 

Vďaka všetkým tým, ktorí dnes prijali biely pohárik s priezračnou tekutinou.

 

 

 

Vydané dňa: 22. marca 2016 Rubrika: Články Pridať na Facebook

ZŠ Melčice-Lieskové