3. ročník lyžiarskeho kurzu na Čertove

 

3. ročník lyžiarskeho kurzu na Čertove

 

     V školskom roku 2012 / 2013 opäť organizovala škola lyžiarsky výcvik pre žiakov 7. a 8. ročníka. A to už 3. ročník v areáli Ski Čertov Javorníky pri Púchove.  Zostali sme verní tomuto stredisku, nakoľko sme vždy boli spokojní a vítaní.                            

 

     Lyžiarskeho kurzu v areáli Ski Čertov sa zúčastnilo 22 žiakov, z toho 9 nelyžiarov / Izraelová, Regnerová, Matejíková, Michalcová, Ondrášek, Habšuda, Jurišová, Potočková, Masarik /, 7 mierne pokročilých lyžiarov / Hrnčiar, Mizeráková, Ondrášková, Petrech, Počiatková, Rajník, Michalec Jakub,  / a 6 dobrých lyžiarov / Chupáč, Jampoľskyj, Lekl, Michalec Adam, Novosad, Rehák  /. Žiaci boli rozdelení do dvoch  družstiev podľa lyžiarskej zdatnosti.

 

     K dispozícii sme mali dve zjazdovky. Na menej náročnej zjazdovke /dĺžka 300 m / boli žiaci rozdelení do dvoch skupín podľa lyžiarskej zdatnosti, na tejto zjazdovke lyžovali všetci žiaci spoločne prvý deň. Už na druhý deň prvá skupina absolvovala poobednajší lyžiarsky výcvik na náročnejšej zjazdovke / cca 700 m / , kde pokračoval výcvik prvého družstva do konca kurzu. K prvému družstvu dobrých lyžiarov sa postupne pridala  vo štvrtok  žiačka Lucka Ondrášková. Lucka mala veľkú radosť, pretože si zalyžovala aj na Balúchovci, čo sa nepodarilo jej sestre, ktorá sa zúčastnila kurzu pred dvoma rokmi.  Ostatní žiaci pokračovali vo výcviku na menej náročnej zjazdovke. Učitelia sa pravideľne striedali.

 

     Vytvoril sa veľmi dobrý kolektív zo žiakov 7. a 8. ročníka, podarilo sa nám vytvoriť jednu dobre fungujúcu skupinu zo žiakov štyroch tried, kedy silnejší a zdatnejší jedinci pomáhali slabším bez upozorňovania učiteľmi.   Veľké poďakovanie patrí manželom Hrnčiarovcom, ktorí nezištne pomohli pri odvoze  batožiny vlastným motorovým vozidlom na lyžiarsky výcvik a pánovi Potočkovi za odvoz batožiny späť z lyžiarskeho výcviku. Táto sponzorská výpomoc  kladne ovplyvnila výslednú finančnú čiastku  na jedného žiaka.  Žiaci cestovali bez batožiny pravideľnými linkami SAD a ŽSR.

 

     Počasie a podmienky na lyžovanie boli vynikajúce. Privítalo nás typické zimné počasie. V noci mrzlo a denné teploty sa pohybovali okolo nuly. Počas celého týždňa viac alebo menej snežilo. Zjazdovky boli každý deň upravené, podklad s technickým snehom, na ktorý nám pribúdal prírodný sneh. Počas týždňa sme využili možnosť zalyžovať si aj v hornej časti zjazdovky  Balúchovec,  ktorá je závislá na prírodnom snehu. Vleky premávali bezchybne a vlekári boli veľmi ochotní a nápomocní pri výcviku úplných nelyžiarov, ktorých bolo  najviac za posledné roky.

 

     V utorok večer sme využili ponuku pani Murárikovej na večerné lyžovanie, ktorého sa mohli zúčastniť všetci žiaci, ak sa necítili byť unavení a mali záujem. Krásne snežilo a nakoľko sa ostatné školy nedostavili, tak celá zjazdovka patrila iba nám. Prišli nás pozrieť žiačky ôsmačky “ a Mirka Mizeráková počas povzbudzovania pri zjazdovke stratila mobilný telefón. Vytvorili sme rojnicu “ a štvornožky sme hľadali v hlbokom snehu stratený mobilný telefón. Nakoniec nás zachránil vlekár Rudo, ktorý hľadaný mobilný telefón tak dlho prezváňal, až sme ho našli. V stredu poobede sme nelyžovali, spravili sme si malú prestávku kvôli únave žiakov. Voľný čas sme využili na krásnej turistickej vychádzke v okolí chaty. Žiaci sa guľovali, hádzali do snehu a po príchode naspäť mali za úlohu postaviť snehuliakov. Svoju úlohu najlepšie splnili dievčatá siedmačky “, ktoré pred vchodom do chaty postavili krásneho snehuliaka, za ktorého celý kolektív obdržal pochvalu od pani chatárky. Večer nasledovalo sušenie odevov a totálne upratovanie na izbách. Chlapci siedmaci “ úlohu zobrali vážne, vypožičali si vysávač a išli vzorom  ostatným izbám.

 

     Lyžiarsky výcvik ukončilo všetkých 22 žiakov. Nemali sme žiadny úraz a aj choroby nás obchádzali. Len Miško Kusenda musel pre chorobu zostať doma a kurzu sa nezúčastnil. Strava bola opäť veľmi dobrá, kvalitná  a v dostatočnom množstve. Prístup personálu bol veľmi ústretový, priateľský, cítili sme sa ako doma. A preto sa už pri odchode niektorí siedmaci “ tešili na 4. ročník lyžovania na Čertove.

 

L y ž o v a n i u   z d a r !

 

Vydané dňa: 6. marca 2013 Rubrika: Články Pridať na Facebook

ZŠ Melčice-Lieskové