Súťaž o najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice

 

     Zapojili sme sa do 8. ročníka

Súťaže o najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice.

 

     Hlavnou témou akcie bol: Kľúč k  minulosti, prítomnosti a budúcnosti, snažili sme sa preto spojiť tieto tri obdobia a prezentovať knihu a čítanie v každom z nich iným spôsobom. Na hlavnej chodbe hornej budovy  pripravili žiaci 7. A/B výstavku na tému: Hľadajme múdrosť v starých knihách. Na pripravených paneloch si žiaci mohli prezrieť vývoj knihy od prvých ešte rukopisných kníh, cez prvotlače až po dnešnú podobu knihy. Žiaci si na základe nej osvojili termíny ako kódex, inkunábuly, iluminácie, iniciály, frontispis a ďalšie a oboznámili sa aj s postupom ako sa staré a vzácne knihy v súčasnosti archivujú a reštaurujú. Súčasťou výstavy bolo aj prezentovanie vytvorených žiackych projektov, ktoré mapovali vznik knihy v minulosti, projekty sa venovali prvým tlačeným knihám  na svete, rozširovaniu kníh, prvým knižniciam, osobnostiam ako J. Gutenberg, Matej Hrebenda, patrónovi knihovníkov sv. Vavrincovi. Súčasnú dobu zastupovali práce s tematikou: Ako vzniká kniha, z akých častí sa skladá, informácie o knižných vydavateľstvách, kníhkupectvách a antikvariátoch, ďalej zastúpené boli aj projekty spracovávajúce témy o činnosti knižníc, o Slovenskej národnej knižnici v Martine, o Verejnej knižnici Michala Rešetku v Trenčíne i o veľkých a slávnych knižniciach vo svete. Zaujímavo a príťažlivo boli spracované aj projekty o knižných rekordoch, kde žiaci vyhľadali informácie o naj knihách alebo si dali námahu a zozbierali citáty a pekné myšlienky týkajúce sa čítania a kníh. Budúcnosť zastupovali na spomínanej výstave projekty venujúce sa moderným podobám knihy – tzv.e- knihám,  čítačkám kníh a webovým knižným portálom. Žiaci sa mohli dozvedieť naozaj veľa nových poznatkov o knihe ako takej a zistili, že čítanie je aj v dnešnej dobe „IN.“

     Súčasťou výstavy boli aj výtvarné práce žiakov navštevujúcich výtvarný krúžok, ktorí vytvorili nápadité a originálne exlibrisy a na základe ich výtvarných prác sa žiaci dozvedeli, čo to vlastne ex libris je a akú má funkciu a význam pre zberateľov a vlastníkov kníh.

     Celú akciu sme prepojili s pripomenutím si Roku sv. Cyrila a Metoda a ich príchodu na Veľkú Moravu v roku 863, ktorého 1150.výročie si pripomíname. Veď bez ich činnosti a zásluhy by sa vzdelanosť a knihy na našom území nerozširovali.  Siedmaci vytvorili práce približujúce tieto významné osobnosti našej minulosti, ich život, tvorbu  i historické pozadie celej byzantskej misie. Projekty spracovávali témy o Veľkej Morave o panovníkoch, ktorí panovali na Veľkej Morave, ďalej o okolnostiach príchodu solúnskych bratov, o písme – o hlaholike, cyrilike a aj o dielach, ktoré nám títo dvaja bratia zanechali. Témy boli spracované aj výtvarnou formou v podobe kresieb a maľby. Z fondov školskej knižnice  vybrali aj knihy týkajúce sa života Cyrila a Metoda a žiaci si mohli v týchto knihách priamo zalistovať.

Hoci sa  sviatok školských knižníc oslavuje  až štvrtý októbrový pondelok,  na oslavu Medzinárodného dňa školských knižníc sme si vybrali 15. október 2012, keďže sme chceli, aby výsledky práce žiakov mohli uvidieť aj ich rodičia a v tento deň sa na našej škole konalo rodičovské združenie, ktorého sa rodičia zúčastnili vo veľkom počte a všetci sa mohli presvedčiť o šikovnosti našich žiakov.

 

Vydané dňa: 23. októbra 2012 Rubrika: Články Pridať na Facebook

ZŠ Melčice-Lieskové