„Cestujeme po Slovensku“ Štrbské pleso a Hrebienok 2017

 

„Cestujeme po Slovensku“

 

 14. januára 2017 sme sa so žiakmi, ktorí navštevujú krúžok, vybrali RegioJetom do Vysokých Tatier. Vystúpili sme v Štrbe. Ozubnicovou železnicou sme sa vyviezli do najvyššie položenej tatranskej osady, Štrbské Pleso (1346 m).

 

Približne dve hodiny sme strávili v prostredí najznámejšieho a najnavštevovanejšieho tatranského plesa. Bolo zaliate slnečnými lúčmi. Deti síce lákala zamrznutá hladina plesa, no kvôli bezpečnosti sa uspokojili s vyšantením na čerstvo napadnutom snehu a pohľadom na zasnežené tatranské končiare. Neskôr si väčšina z nich dopriala krásny zážitok - „jazdu na koči - saniach“ po areáli Štrbského Plesa.

 

Popoludní sme sa zo Štrbského Plesa presunuli tatranskou elektrickou železnicou do Starého Smokovca. Niektorí žiaci sa hneď po vystúpení z električky posilnili v miestnej samoobslužnej jedálni, iní si doplnili zásoby v neďalekých potravinách. Po krátkej obedňajšej prestávke sme sa vydali na Hrebienok. Zvolili sme turistiku, aby sme posilnili pohybovú aktivitu. Všetky deti prišli statočne do cieľa. Niektoré ľahko, niektoré siahli až na dno svojich fyzických síl, ale v konečnom dôsledku pri pohľade na kupoly, v ktorých sa ukrývali ľadové sochy boli všetci šťastní.

 

Naším cieľom bolo podujatie Tatry Ice Master, neoficiálne majstrovstvá sveta v tesaní ľadových sôch a návšteva jedinečného ľadového kostola, Tatranského dómu. Na jeho tvorbe sa v tomto roku podieľalo 8 sochárov so 7 pomocníkmi. „Pohrali sa“ s 90 tonami ľadu, ktorý premenili na chrám. Tento rok sme mohli vidieť stavby z regiónu Spiš (erb Spiša), mohutné vyše 4-metrové okná, plastiku Panny Márie s Ježiškom z obce Klčov a oltár zložený zo štyroch krídel. V Tatranskom dóme je tiež sv. Mária Magdaléna z Danišoviec, sv. Anton Pustovník zo Spišskej Belej, sv. Barbora z Okoličnéhosv. Jakub z Levoče a tiež socha Majstra Pavla z Levoče.

 

Hneď vedľa Tatranského dómu sa nachádza druhá kupola s ľadovou rodinkou medveďov (päť metrov vysoká medvedica s dvomi mláďatami), ktorá sa pridala do veľkej rodiny tatranských medveďov, usadených pred pár rokmi na Hrebienku. Spolu vážia viac ako 17 ton. Ľadovú rodinku medveďov vytvorili za päť dní ľadoví sochári Adam Bakoš, Miroslav Trnovský a Pavol Kapusta. Títo sochári sa tiež podieľali na stavbe Tatranského dómu.

 

Na vlastné oči sme videli ako sa na Hrebienku rukami ľadových sochárov premieňali tony ľadu na nádherné ľadové sochy. Pri pozorovaní ich práce zvedavým očiam neunikol ani tatranský reportér Jozef Kubáni, ktorý práve pripravoval reportáž do televíznych novín (niektorí naši žiaci sa  videli v televíznych novinách). 

 

Podujatie Tatry Ice Master bolo spojené s bohatým kultúrnym programom. Návštevníci sa mohli zabaviť na vystúpení Peter Lipa Band, The Backwards a Celeste Buckingham. Súčasťou podujatia boli tiež súťaže organizované pre deti. Z časových dôvodov sme sa do súťaží nezapojili, ani sme nemohli sledovať kultúrny program.

 

Mali sme však šťastie. Po naháňačke a guľovačke z Hrebienka sme v Starom Smokovci stretli Celeste Buckingham a požiadali ju o fotenie. Pre deti to bol nezabudnuteľný zážitok.

 

Samotná cesta vlakom je pre žiakov, ktorí cestujú po Slovensku, vždy nezabudnuteľným zážitkom. Stretnú sa s rôznymi ľuďmi, porozprávajú sa s nimi. Tentoraz cestovali s fitness trénerom, Viktorom Vincze, z novej generácie kulturistov. Bol veľmi komunikatívny, zábavný. Fotografiu so svojimi spolucestujúcimi zverejnil na svojom profile.

 

 

 

V Melčiciach – Lieskovom 15. januára 2017                           zapísala: RNDr. Ľubica Behulová

 

Vydané dňa: 23. januára 2017 Rubrika: Články Pridať na Facebook

ZŠ Melčice-Lieskové