Dobrý anjel – komu sme pomohli - 2017

 

Dobrý anjel – komu sme pomohli

 

 

 

S neziskovou organizáciou Dobrý anjel spolupracuje naša škola od decembra roka 2011. Do dnešného dňa sme prispeli sumou 323 eur.

 

Tento rok putovali peniaze dvom dievčatám z rôznych rodín Sarah  a Katke.

 

Príbeh Sarah: Výsledky vyšetrení po narodení neboli dobré. Neskôr jej vývoj napredoval veľmi pomaly a až v roku 2008 jej diagnostikovali Angelmanov syndróm. Ide o genetické ochorenie sprevádzané oneskoreným psychomotorickým vývojom, poruchou reči, mikrocefaliou, nespavosťou, excesívnym správaním, epilepsiou a mnohými inými vážnymi zdravotnými ťažkosťami. Sarah má labilnú chôdzu.

 

Najskôr žila Sarah s matkou, lebo jej rodičia boli rozvedení, neskôr bola pridelená do starostlivosti otca.

 

Sárke sa za posledné obdobie ešte viac zdeformoval chrbát, otec sa snaží vybaviť korzet. Ľavú stranu tela má slabšiu a držanie tela je celkovo nesprávne. Lekári sa snažia prísť na spôsob, ako to zlepšiť.

 

Katkin príbeh: Katarína sa narodila predčasne. Z nemocnice bola prepustená po troch mesiacoch a bola jej diagnostikovaná detská mozgová obrna – spastická kvadruparéze. Napriek vynaloženému úsiliu, Katka dnes prejde s pomocou len pár krokov. Jej stav si vyžaduje opateru a starostlivosť.

 

Katka sa snaží byť samostatnejšia a prejavuje sa to zatiaľ na maličkostiach, ale je to dôležitý pokrok. Je rozumná a premýšľa, ako by sa jej život mal ďalej vyvíjať a ako by napriek svojim obmedzeniam mohla byť pre ľudí prínosom. Zo školy nosí výborné známky.

 

 

 

Rodičia dievčat ďakujú všetkým Dobrým anjelom, ktorí pomáhajú ich deťom žiť

 

lepší a krajší život.

 

Vydané dňa: 14. februára 2017 Rubrika: Články Pridať na Facebook

ZŠ Melčice-Lieskové