Lyžiarsky kurz 2012

Lyžiarsky kurz 2012 - SKI    AREÁL  ČERTOV 

V dňoch 12.  – 17. 2. 2012 sa uskutočnil lyžiarsky výchovno-výcvikový kurz žiakov ZŠ s MŠ Jána Smreka Melčice – Lieskové. Kurzu sa zúčastnilo 16 žiakov, osem žiakov 7. ročníka a osem žiakov 8. ročníka. 

Lyžiarske stredisko Ski Čertov Lazy pod Makytou sa nachádza v pohorí Javorníky, cca 20 km od mesta Púchov. Žiaci lyžovali denne 5 hodín, 3 hodiny trval doobednajší výcvik a 2 hodiny poobednajší výcvik.  Vo štvrtok večer sme využili ponuku pani Murárikovej na večerné lyžovanie pri umelom osvetlení na menšej zjazdovke, ktorého sa mohli zúčastniť všetci žiaci, ak sa necítili unavení a mali záujem.

K dispozícii sme mali dve zjazdovky. Na menej náročnej zjazdovke /dĺžka 300 m / boli žiaci rozdelení do dvoch skupín podľa lyžiarskej zdatnosti, na tejto zjazdovke lyžovali všetci žiaci spoločne prvý deň. Už na druhý deň prvá skupina absolvovala poobednajší lyžiarsky výcvik na náročnejšej zjazdovke / cca 700 m /  kde pokračoval výcvik prvého družstva do konca LVVK. 

Počasie a podmienky na lyžovanie boli vynikajúce, privítalo nás veľmi mrazivé počasie / ale v chate sme mali teplúčko / , od stredy nám začalo krásne snežiť. V stredu ráno pomáhali chlapci dobrovoľníci  odpratávať s lopatami  sneh v okolí chaty, nakoľko celú noc výdatne snežilo a ráno sme boli všetci veľmi prekvapení. Zjazdovky boli každý deň upravené technickým snehom, od stredy  čerstvým snehom, vleky premávali bezchybne.

Daniel Mikuš sa v stredu počas doobednajšieho výcviku zranil, pri páde na upravenej zjazdovke si zlomil pravú kľúčnu kosť. Pani Muráriková  / chatárka / okamžite  zavolala záchranku, taktiež boli okamžite informovaní aj rodičia žiaka. Žiak bol ošetrený po prevoze do Považskej Bystrice na oddelení úrazovej chirurgie. Nakoľko nám po ošetrení nebola poskytnutá sanitka na prevoz späť na chatu s odôvodnením, že pacient je mobilný a nemá nárok na prevoz sanitkou, patrí veľké poďakovanie rodičom, pánovi Mikušovi s manželkou. Rodičia si pre syna prišli vlastným motorovým vozidlom a žiak Daniel Mikuš predčasne ukončil výcvik.

V stredu poobede bol výcvik prerušený, žiaci sa vybrali v hlbokom snehu na prechádzku do prírody. Takže sme zažili “ čiernu stredu “. V ten istý deň sme zostali na chate cez noc úplne sami. Manželia Murárikovci museli odcestovať do Púchova a pán učiteľ dostal kľúče od kotolne a pani učiteľka kľúče od kuchyne a jedálne. Pri kontrole chaty pred spaním, v nočných hodinách, sme zistili, že v kuchyni praskla vodovodná hadička,  voda tiekla silným prúdom  na podlahu a postupne zatápala kuchyňu. Pán učiteľ telefonicky “navigovaný” pánom Murárikom zastavil hlavný vodovodný ventil nachádzajúci sa v kotolni a spoločnými silami sme s pánom učiteľom poutierali všetku vodu. Do polnoci  zostávala ešte hodinka, ale vzhľadom na “čiernu stredu “ sme počkali až do ďalšieho  dňa a až potom sme sa pokúsili zaspať s nádejou, že všetko zlé je už za nami. A tak sa aj stalo.

Strava bola kvalitná, dobrá a v dostatočnom množstve, čo ocenili hlavne chlapci. Prístup celého personálu, najmä pani chatárky Murárikovej, bol veľmi ústretový.

Všetci žiaci sa počas výcviku správali veľmi slušne a disciplinovane, čo vyzdvihla aj pani Muráriková. Podarilo sa nám vytvoriť dobrý kolektív zo žiakov troch tried, v ktorom silnejší a zdatnejší jedinci pomáhali slabším bez upozorňovania učiteľmi.   

Veľké poďakovanie patrí pánovi Oravcovi s manželkou, ktorí nezištne pomohli pri odvoze všetkej batožiny vlastným motorovým vozidlom na lyžiarsky výcvik a pánovi Mizerákovi s manželkou za odvoz všetkej batožiny späť z lyžiarskeho výcviku. Táto sponzorská výpomoc  kladne ovplyvnila výslednú finančnú čiastku  na jedného žiaka, účastníka LVVK. Žiaci cestovali bez batožiny pravidelnými linkami SAD a ŽSR.

Ohlasy niektorých žiakov :

Paľo : “ Lyžiarsky sa mi páčil, naučil som sa lyžovať, dobre varili aj kúrili .“

Dano : “ Bolo tu super. Mali sme veľa snehu. Na chate bolo super, varili veľmi dobre. Škoda, že sa vraciame do školy.”

Lucka : “Bolo super, zopakovala som si lyžovanie s pani učiteľkou a pánom učiteľom a potom som len fičala. Ešte by som tu zostala aj týždeň. Ale o rok by som sa rada vrátila. Mali sme poschodovú posteľ, ktorá sa heglala.”

Mirka : “ Bolo úplne super, všetko je úžasné. Hlavne sa mi páčilo ako si ma učitelia držali na lane ako psíka .“

Samko : “ Neviem, čo sa mi páčilo, ale dobré je, že som sa naučil lyžovať “.

Miro : “ Páčilo sa mi tu, nemohol som sa dostať vlekom až hore, ale tá rýchlosť je parádna, lenže sa bojím, že sa dolámem”.

Vydané dňa: 22. marca 2012 Rubrika: Články Pridať na Facebook

ZŠ Melčice-Lieskové